Gebiedsverbod voor zedendelinquent

De Zandvoortse VVD-fractie heeft donderdagavond schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van de berichten dat een verkrachter zijn proefverlof doorbrengt in de nabijheid van zijn slachtoffer.

Door diverse fouten was het slachtoffer niet op de hoogte gebracht van het proefverlof van haar verkrachter. Die loopt tijdens dit verlof rond in haar woonplaats Zandvoort. De VVD vindt dat de dader in principe niet in de buurt van zijn slachtoffer moet komen. Daarom kan wat de VVD betreft zijn proefverlof en latere permanente bewoning niet in Zandvoort plaatsvinden.   De nu 25-jarige vrouw is van haar tiende tot haar vijftiende dagelijks zeer ernstig misbruikt door haar stiefvader, Eric R. De verkrachter lijkt van plan niet alleen het proefverlof in Zandvoort door te brengen, maar hier ook na zijn vrijlating in juli definitief te gaan wonen.

De VVD vindt het onbestaanbaar dat een slachtoffer van een dergelijk misdrijf niet op de hoogte wordt gesteld van het proefverlof van haar verkrachter. Ook vindt de VVD dat de dader in principe niet in de buurt van zijn slachtoffer moet komen. Daarom kan wat de VVD betreft zijn proefverlof en latere permanente bewoning niet in Zandvoort plaatsvinden.   Daarom stelde de VVD de volgende vragen:

  1. Was de burgemeester op de hoogte van het proefverlof van Eric R.? Wist hij dat dit verlof plaats zou vinden in de nabijheid van zijn slachtoffer? 
  2. Indien ‘ja’, Is hij het met de VVD eens dat dit een onwenselijke situatie is? Heeft hij overwogen een gebiedsverbod in de stellen? Waarom is hier uiteindelijk niet voor gekozen? Overweegt hij nu een gebiedsverbod in te stellen voor de periode na juli, als de verkrachter definitief vrij komt? Waarom wel/niet?
  3. Indien het antwoord op de eerste vraag ‘ja’ is, kan de burgemeester dan aangeven waarom het slachtoffer niet op de hoogte is gesteld? Deelt hij de mening van de VVD dat het onwenselijk is dat zij hier niets van wist? Welke mogelijkheden ziet hij om dit in de toekomst te verbeteren? 
  4. Indien het antwoord op de eerste vraag ‘nee’ is, acht de burgemeester het wenselijk dat hij dergelijke informatie wel krijgt? Hoe gaat hij in dat geval zorgen dat dit verandert? 
  5. Hoe gaat de burgemeester tijdens het proefverlof, eventuele latere proefverloven en in de periode na juli de veiligheid van het slachtoffer en potentiele nieuwe slachtoffers garanderen? Op welke wijze is het toezicht rondom Eric R. geregeld?