Antwoord "Kindermishandeling moet halveren"

Naar aanleiding van het nieuwsbericht “Kindermishandeling moet halveren” op NOS.nl alsmede de berichtgeving hieromtrent op het NOS Journaal heeft de fractie van de VVD vragen gesteld aan het college.

Het college antwoordt als volgt:

  1. Bent u bekend met het artikel?
    Ja
  2. Heeft Zandvoort meegewerkt aan het onderzoek van de kinderombudsman?
    Niet aan meegewerkt. De vragen van het onderzoek waren dermate gedetailleerd en met name betrokken op het lokale beleid terwijl op kindermishandeling en huiselijk geweld regionaal beleid is ontwikkeld.
  3. Hoeveel mishandelde kinderen wonen in Zandvoort?
    Uit de meest recente cijfers die beschikbaar zijn (2011) van Bureau Jeugdzorg  blijkt dat van 55 kinderen in Zandvoort een vermoeden van kindermishandeling wordt onderzocht
  4. Is er zicht op kinderen die een groter risico lopen met geweld in aanraking te komen?
    Er is geen duidelijke definitie van factoren die een hoger risico op kindermishandeling vormen. Het is bekend dat het in alle lagen van de bevolking en onder allerlei omstandigheden zich kan voordoen. De introductie van de meldcode, die inhoudt dat professionals in de zorg verplicht zijn melding te maken bij een vermoeden van kindermishandeling, is een belangrijke vooruitgang. Professionals die regelmatige contacten hebben met kinderen zijn getraind op de herkenning van mogelijke aanwijzingen. Medewerkers binnen het Zandvoortse Centrum voor Jeugd en Gezin vallen bijvoorbeeld onder de meldplicht.
  5. Heeft Zandvoort beleid op het gebied van de kindermishandeling? 
    Kindermishandeling en huiselijk geweld zijn onderwerpen waarvoor vanaf 2009 regionaal beleid is geformuleerd met Haarlem als centrumgemeente. De nota Een veilig thuis 2015-2020 is op 15 mei jl.  in de gemeenteraad Haarlem vastgesteld(op  portefeuillehoudersoverleg Wmo op 30 januari jl).  De nota wordt binnenkort ter informatie aan het Zandvoortse college en raad aangeboden.
  6. Zo ja, hoe ziet die beleid er uit en hoe wordt dit beleid omgezet naar de praktijk? Zo nee, waarom niet?
    De afgelopen jaren is geïnvesteerd in de professionalisering van het Steunpunt Huiselijk Geweld(SHG) , verbetering ketenaanpak, scholing  professionals (o.a. huisartsen), bewustwordingscampagne brede publiek,  invoering wet tijdelijk huisverbod en invoering wet meldcode. Voor de komende periode wordt gewerkt aan de samenvoeging van het Advies en meldpunt Kindermishandeling en Steunpunt Huiselijk Geweld tot 1 regionaal punt: het Advies en Meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (AMHK).  De aanpak van geweld voor kinderen en volwassenen kan daarmee geïntegreerd worden aangepakt. De vorming van het AMHK is een verplichting van het Rijk. Het nieuwe AMHK krijgt een nauwe koppeling met het Multi Disciplinaire Centrum Kindermishandeling (MDCK). MDCK bestaat uit o.a. Steunpunt Huiselijk Geweld, Jeugdzorg, Politie, Openbaar Ministerie en kinderartsen. Er   wordt gewerkt vanuit de overtuiging en verwachting dat intensieve samenwerking leidt tot snellere en  effectievere hulp voor kinderen en gezinnen. 
  7. Indien er wel beleid is. Is bekeken of het beleid effectief en efficiënt is?
    De beleidsnota “Een veilig thuis” bevat een evaluatie van het beleid van de voorgaande jaren. Het geeft een overzicht van de gestelde ambities en de realisatie daarvan. Van de 17 geformuleerde ambities zijn er nog 2 in uitvoering.
  8. Hoe gaat het college invulling geven aan de oproep van de kinderombudsman om meer ambitie te tonen?
    De doelstelling is om het nieuwe AMHK en het (landelijk unieke) MDCK centraal en gezamenlijk te huisvesten. Daarmee komt er één regionaal centrum waar meldingen van kindermishandeling nader onderzocht en integraal aangepakt gaan worden. Mogelijk dat er naar aanleiding van de bevindingen van de kinderombudsman, nieuwe impulsen aan scholing en deskundigheidsbevordering onder professionals zal worden gegeven. 
    Specifieke maatregelen die lokaal zijn geïntroduceerd zijn:
    -          medewerkers CJG checken de veiligheid van kinderen volgens vastgestelde instrumenten als er zorgen / vragen zijn.
    -          vrijwilligers moeten een Verklaring omtrent gedrag (VOG) overleggen in het werken met kwetsbare groepen (onder meer kinderen/ jeugd).

Voor het artikel: http://zandvoort.vvd.nl/nieuws_24802/68876/