Raad beslist voor zichzelf...

Belangrijkste onderwerp op de agenda van de gemeenteraad was de voorjaarsnota. Hierbij wordt de richting aangegeven voor de begroting 2015. Tot tweemaal toe kwam het college met een gewijzigd raadsbesluit. De voorjaarsnota werd daarmee zodanig uitgekleed dat het in de ogen van de VVD-fractie een koersloos document was geworden.

In ieder geval werd er geen richting aangegeven voor de begroting, zodat onduidelijk is welke kant de begroting op zal gaan. In zware tijden waar veel op de gemeenten af komt, een gemiste kans. Ook de coalitiepartijen waren onduidelijk in de koers die ze wilden varen. Alles wordt vooruit geschoven in afwachting van de kerntakendiscussie, die eind dit jaar opgestart moet worden. Dat is dus nadat de begroting 2015 is vastgesteld. Eén ding wilde men wel snel geregeld hebben: computerappatuur en een internetverbinding voor raadsleden, te bekostigen uit de algemene reserve. Het amendement werd ontraden, maar helaas. Met de stemmen van de VVD, PvdA, GBZ en CDA-er Mettes tegen, koos de gemeenteraad voor eigen gewin.

Op initiatief van de VVD werden twee moties aan de agenda toegevoegd. De VVD deed een oproep aan de gemeenteraad en het college om de biologische markt te behouden voor Zandvoort. Raadslid Jerry Kramer wees op het belang van de markt voor het toerisme en de levendigheid van Zandvoort. Het evenementenplatform had ook een brief gestuurd aan het college om de markt voor Zandvoort te behouden. De VVD kon op weinig steun rekenen. De weekmarkt wel op het Raadhuisplein en de Krocht, maar de biologische markt moet naar het Gasthuisplein of het LDC. Geen inhoudelijke argumenten of de wil om een oplossing te zoeken ten spijt, betekent dit dus het einde van de biologische markt in Zandvoort! Helaas. De VVD kon alleen op de steun rekenen van raadslid Van der Veld.

De tweede motie van de VVD waarin het college werd opgeroepen om met de NS en de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu in overleg te treden om te zorgen dat buitenlandse toeristen op een gemakkelijke en gebruikersvriendelijke manier met de trein kunnen reizen, kon rekenen op de steun van de gehele gemeenteraad en het college. Vanaf 1 juli kunnen buitenlandse toeristen geen papieren kaartjes meer kopen bij het loket of de automaat. Een klein onderzoekje van de fractie toonde aan dat de toerist weinig begrijpt van de automaten. Te veel Nederlandse termen, onduidelijk, niet in het Duits, geen servicemedewerkers op het station. Een kleine ramp staat te gebeuren op het station vanaf 1 juli als het college niet snel in overleg gaat. De motie werd unaniem aangenomen.