Wijziging vergaderstructuur gemeenteraad

In mei 2011 ging de raad van Zandvoort over op een nieuwe vergaderstructuur gebaseerd op de opzet Informatie – Debat – Besluitvorming. Deze vergaderstructuur bleek niet aan te sluiten bij de wensen van de in maart 2014 aangetreden raad. De raad heeft daarom op 24 juni 2014 besloten om de vergaderstructuur opnieuw te wijzigen, onder meer op grond van deze uitgangspunten:

- Meer duidelijkheid voor de burgers 
- Meer betrokkenheid van de burgers, 
- Het opbouwen en bundelen van kennis bij de leden van een commissie, 
- Ruimte in de commissies voor informatie-uitwisseling en meningsvorming,
- Aansluiting bij de gemeenten in de regio.

Gekozen is voor een vergaderstelsel met per maand één raadsvergadering en drie vergaderingen van vakcommissies. De commissies pakken de eerste behandeling van de raadsvoorstellen op en overleggen met het college van burgemeester en wethouders. Op de geagendeerde onderwerpen kan dan ook ingesproken worden.

De raadscommissies heten:

a. commissie Bestuur en Middelen (dinsdag)
b. commissie Ruimte en Economie (woensdag)
c. commissie Samenleving (donderdag)

De commissie Bestuur en Middelen behandelt onderwerpen op het gebied van financiën, veiligheid en handhaving en bestuursaangelegenheden. Vaste vergaderdag in principe: de tweede dinsdag van de maand.

De commissie Ruimte en Economie behandelt onderwerpen op de gebieden ruimtelijke inrichting, wonen, leefomgeving, toerisme en economie en verkeer en parkeren. Vaste vergaderdag in principe: de tweede woensdag van de maand.

De commissie Samenleving behandelt onderwerpen op het gebied van zorg en maatschappelijke ondersteuning, werk, onderwijs, sport en cultuur. Vaste vergaderdag in principe: de tweede donderdag van de maand.

De vergadering van de gemeenteraad is in de regel op de vierde dinsdag van de maand. In de zomer zijn er geen vergaderingen.

De VVD-fractie is niet tegen vakcommssies, maar constateert wel dat de belasting voor de raadsleden behoorlijk toeneemt én dat het nieuwe systeem behoorlijk duurder uitvalt dan het vorige. Op dit moment worden de kosten geschat op € 10.000,-, waar nog geen dekking voor is. Een andere gemiste kans is dat de raadsvergadering niet op hetzelfde moment wordt gehouden als bij de regio-gemeenten. Zeker nu er veel meer regionaal opgepakt zal worden. De aansluiting bij de gemeenten in de regio en specifiek Haarlem wordt op deze manier niet gemaakt. 

De indeling naar vakcommissies en de verhoging van de vergaderfrequentie en de daarbij behorende lastenverzwaring voor de raadsleden is de reden dat ook de VVD, in afwijking van het verkiezingsprogramma, zal komen met buitengewone raadsleden. Of de VVD met één of twee buitengewone raadsleden zal komen, is nog niet bekend. Op dit moment wordt gesproken met geinteresseerde kandidaten.