Verordeningen sociaal domein aangenomen

De Zandvoortse gemeenteraadsvergadering van 21 oktober stond in het teken van de drie decentralisaties in het sociale domein. De Raad stemde in met maar liefst negen nieuwe verordeningen om de nieuwe taken op het gebied van (jeugd)zorg en participatie per 2015 uit te kunnen voeren.

De VVD steunt deze decentralisaties volop: de liberalen geloven in de eigen kracht van Zandvoorters en zij delen het uitgangspunt dat gemeenten deze taken beter en efficiƫnter uit kunnen voeren dat het Rijk of de Provincie. Wel is de VVD het oneens met een aantal keuzes die het huidige College van B&W maakt. Om die reden werd een drietal amendementen ingediend.

Beperking armoedeval
Onlangs rekende ondernemer Annemarie van Gaal in een column in het Financieel Dagblad voor hoeveel een bijstandsmoeder maandelijks aan uitkeringen krijgt. Zij kwam uit op ruim 2000 euro per maand inclusief gemeentelijke toeslagen en kwijtscheldingen. Van Gaal beschreef hoe zij 20 werklozen aan een baan wilde helpen, maar dat 19 van hen afhaakte omdat ze het, naar eigen zeggen, 'eigenlijk best goed hadden'. Voor de VVD is dit een illustratie hoe destructief de armoedeval kan werken. VVD-Raadslid Martijn Hendriks: "Het is daarom wrang dat dit College voorstelt die armoedeval hier in Zandvoort nog verder te vergroten door de individuele inkomenstoeslag breder toe te passen dan nodig." De liberalen dienden een amendement in dat deze toeslag beperkt tot hen die het hem het hardst nodig hebben. Hiermee wordt de armoedeval verkleind en wordt aansluiting gezocht bij hoe Haarlem de toeslag toepast.

Verplichte tegenprestatie
Een tweede amendement dat de VVD indiende betrof het standaard inzetten van de verplichte tegenprestatie bij een uitkering. Hendriks: "Het College gaat hier iets te vrijblijvend mee om. Wij vinden dat iedereen die dat kan, ook iets terug moet doen voor zijn of haar uitkering." Het amendement van de liberalen legt het College de plicht op om de tegenprestatie ook daadwerkelijk in te zetten.

Tijdsbesteding tegenprestatie
Het derde amendement verhoogt de maximale tijdsbesteding aan de tegenprestatie. Het College wilde dat betrokkenen hier tussen de 2 en 10 uur per week aan besteden. Hendriks: "Gemiddeld duurt een tegenprestatie in andere gemeenten 16 uur per week. Waarom wijkt Zandvoort hier zo ver vanaf?" Het amendement van de VVD verhoogt de tijdsduur van 10 naar maximaal 24 uur, zodat Zandvoort minder afwijkt van het landelijk gemiddelde.  

De amendementen van de VVD konden op geen enkele steun uit de gemeenteraad rekenen. De verordeningen zijn wel allemaal aangenomen.