Armoedeval en bijstandsuitkering

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 21 oktober kwam onder andere het aspect 'armoedeval' aan de orde. Bij de bespreking hiervan ontstond wat onduidelijkheid over het inkomen dat bijstandgerechtigden ontvangen.

Raadslid Van der Veld betwijfelde bijvoorbeeld de concrete cijfers uit de Financieel Dagblad-column[1]. Naar aanleiding van diezelfde cijfers merkte wethouder Kuipers op dat er bij de bijstand andere beelden horen dan die door Van Gaal werden geschetst. Hij sprak van geringe bedragen.

Wat de VVD betreft moet werk lonen en is de armoedeval, die optreedt wanneer mensen uit de uitkering aan het werk gaan, onacceptabel. Omdat de VVD het van belang vindt de discussie te voeren over de juiste feiten, vragen wij het college de volgende vragen te beantwoorden:

1. Klopt de onderstaande berekening, afkomstig uit de FD-column (en zoals deze eerder gemaakt is in de Volkskrant[2])?

Inkomen 'bijstandsmoeder' met twee kinderen op de middelbare school

Uitkering:

€ 1083

Huurtoeslag:

€ 297

Zorgtoeslag:

€ 72

Kindgebonden budget:

€ 148

Alleenstaande ouderkorting:

€ 79

Bijzondere kinderbijstand:

€ 60

Kindertoeslag:

€ 168

Totaal:

€ 1907

2. Op welke gemeentelijke regelingen, zoals bijvoorbeeld toeslagen en kwijtscheldingen, kan deze mevrouw aanspraak maken indien zij in Zandvoort zou wonen? Wat zou zodoende haar totale inkomen zijn?

3. Hoeveel alleenstaande ouders in de bijstand zijn er momenteel in Zandvoort?

4. Welke concrete maatregelen worden genomen om de armoedeval, zoals die bijvoorbeeld bij alleenstaande ouders optreedt, te beperken?

[1] http://fd.nl/ondernemen/entrepreneur/columns/annemarie-van-gaal/894057/bijstandsmoeder

[2] http://www.denhaagtekijk.nl/Bijstand-volkskrant/345%20euro%20overhouden.htm