Begroting aangenomen, VVD stemt tegen

Na drie lange avonden vergaderen werd de begroting uiteindelijk aangenomen. Er waren wat aanpassingen en het college moest enige toezeggingen doen. Uiteindelijk was het alleen de VVD die niet kon instemmen met de begroting.

Aangezien het standpunt van de VVD fundamenteel afwijkt van de lijn die het college en de coalitiepartijen tot nu toe hebben gevolgd, hebben wij om redenen zoals aangegeven in de Algemene Beschouwingen als ook ingebracht in het debat, de begroting 2015 onze goedkeuring onthouden. Eenvoudigweg, omdat wij het daarin opgenomen beleid niet onderschrijven en daarvoor geen verantwoordelijkheid wensen te nemen.

Op de volgende punten kwamen er aanpassingen of toezeggingen:

  • Het fonds Cultuur en Initiatieven wordt behouden. Naar dekking van deze extra uitgave wordt nog gezocht.
  • Het PvdA-idee om voor het uitgeven van startersleningen aan beginnende huizenkopers een extra bedrag beschikbaar te stellen wordt ook ondersteund. Het college zal voor een oplossing zorgen.
  • In 2015 komt er op voorzet van de VVD ook budget voor de strijd tegen de windmolenparken op zee. In eerste instantie wordt daar geld uit 2014 voor gebruikt dat overblijft.  
  • Sociaal Zandvoort en andere indieners zijn tevreden met de toezeggingen van de burgemeester over de aanpak van het opknappen van de Reddingspost Zuid van de ZRB en het investeren in het strandvoertuig.
  • Het college van B&W wordt opgeroepen het parkeren in de gebieden met parkeerautomaten snel onder de loep te nemen. Het doel van deze oproep van onder andere het CDA is mede om het winterparkeren goedkoper te maken.
  • De raad ondersteunt het voorstel van D66 en anderen om te onderzoeken welk gemeentelijk bezit te gelde te maken is.
  • Ook moet worden gekeken of het wat oplevert als de VVV elders wordt gehuisvest.
  • Gemeentebelangen Zandvoort (GBZ) kon leven met de toezegging dat er voor 1 februari 2015 een overzicht komt van de vermogenspositie van de gemeente.

Triest was het om te constateren dat het VVD-amendement om de laptops voor de raadsleden af te schaffen niet op steun van de meerderheid van de gemeenteraad kon rekenen. Hoewel D66 in het debat had aangegeven voor te stemmen, stemden de heren Sandbergen en Wisman tegen. OPZ stemde geheel tegen, net als Sociaal Zandvoort. Zowel GBZ als CDA stemde verdeeld. De PvdA stemde voor.

De VVD-fractie vond drie avonden vergaderen wel heel van het goede en diende daarom staande de vergadering een motie in om spreektijd in te gaan voeren bij de gemeenteraadsvergaderingen. Helaas, de meerderheid kan het waarschijnlijk niet lang genoeg duren...

Op verzoek van de VVD werd via een motie aan OPZ gevraagd om openheid van zaken te geven omtrent de beweegredenen van de heer Blesgraaf met een nadere duiding van de publicaties in de pers en om openheid van zaken te geven omtrent de beschuldiging aan het adres van de gemeenteraadsleden.