Geheime stukken Paswerk

Aanstaande donderdag 11 december staat in de commissie Samenleving het onderwerp Herstructurering Paswerk op de agenda.

Om deel te kunnen nemen in de Werkpas Holding B.V. verlangt de Gemeentewet (artikel 160, tweede lid) dat de raad zijn wensen en bedenkingen kenbaar maakt ten aanzien van dit voorgenomen besluit van het college. De Raad van de gemeente Haarlem zal op 18 december 2014 een raadsstuk met een soortgelijke inhoud behandelen en kan dan haar wensen en/of bedenkingen kenbaar maken. 

In de commissievergadering van 4 december j.l.  heeft dit punt reeds op de agenda gestaan in Haarlem. Daar bleek dat er achterliggende geheime stukken zijn, waardoor de commissie dit agendapunt in volledige beslotenheid heeft behandeld. Deze stukken hebben betrekking op het onderzoek verricht door de gemeente Haarlem als grootaandeelhouder. Hierbij is er gekeken naar politiek/maatschappelijke en financiële risico’s van deelname aan de Holding voor deze gemeente. Voor zover de VVD kan nagaan, zijn deze stukken in Zandvoort niet voor de gemeenteraad ter inzage gelegd. 

Waarom heeft het College van Zandvoort de gemeenteraad hierover niet geïnfomeerd? De VVD heeft hierover onderstaande schriftelijke vragen gesteld.

UPDATE Het College geeft het volgende antwoord: Het zijn stukken die (intern) door de gemeente Haarlem zijn vervaardigd. Wij zijn bereid deze aan u ter inzage te geven, maar dan onder geheimhouding. Als u ze zou willen bespreking in de commissie of raad zou dat ook onder geheimhouding en dus besloten moeten gebeuren.