Reactie op internetconsultatie

Op 23 september heeft de VVD tijdens de gemeenteraadsvergadering een motie ingediend "Internetconsultatie Windparken op Zee". Deze motie is unaniem aangenomen. De VVD wilde ervoor zorgen dat de belangen van de kustgemeenten, bewoners en ondernemers geborgd worden in het “Besluit wijziging Waterbesluit algemene regels windparken op zee”. Het college werd opgeroepen namens de gemeente Zandvoort te reageren op deze internetconsultatie.

Op 27 oktober 2014 is een verslag met resultaten van de consultatie gepubliceerd. De Ministerraad heeft inmiddels ingestemd met de adviesaanvraag aan de Raad van State. Op de website is de inhoudelijke reactie met daarin een overzicht van de binnengekomen reacties en tot welke aanpassingen die in het concept besluit hebben geleid geplaatst. Hieronder staat de reactie voor zover die betrekking heeft op Zandvoort. Duidelijk is dat vergunde windturbines niet zonder meer vervangen kunnen worden door bijvoorbeeld grotere turbines; hiervoor blijft een vergunningswijziging noodzakelijk.

Sociaal-economische effecten
De fracties van CDA en VVD Zandvoort en gemeente Zandvoort merken op dat door de belangenafweging die is gemaakt bij de bedrijfseffectentoets voorbij is gegaan aan de sociaaleconomische effecten van deze algemene regels. Doordat de regels eveneens van toepassing zullen zijn op mogelijke windmolenparken binnen de 12-mijlszone zijn de belangen van kustgemeenten, bewoners en ondernemers onvoldoende geborgd, vinden ze.

De dorpsraad Bergen aan Zee vraagt het ministerie nader aan te geven op welke manier in de voorgestelde regeling met de belangen van de bewoners van de kustdorpen, en strandtoerisme rekening wordt gehouden. Indien een en ander in andere regelingen verankerd ligt, horen zij dat graag. Een respondent stelt dat dit concept-besluit uitsluitend bouwers van windparken bevoordeelt, en niet de betrokkenen die er fysiek mee geconfronteerd worden.

Toelichting ministerie van IenM:
De algemene regels in het concept-besluit zien slechts op bepaalde activiteiten ter bescherming van bepaalde belangen in het kader van de bouw, exploitatie en verwijdering van windparken. De algemene regels vervangen niet de afweging ten aanzien van de locatie of ten aanzien van belangen als de bescherming van de vrije horizon. Deze zaken worden onder het huidige stelsel meegenomen in de afweging in het kader van de vergunningverlening op grond van de Waterwet. In het toekomstige stelsel is beoogd dat deze belangen worden meegenomen bij de onder dat stelsel vallende locatiespecifieke besluitvorming.

Artikel 6.16d staat niet toe dat wijzigingen aan het windpark worden aangebracht die niet in overeenstemming zijn met de voor het windpark geldende vergunning. De kenmerken van de turbines (turbinetype) maken deel uit van de vergunning. Het is dus ook niet zo, dat procedures als in het aangehaalde voorbeeld, onder de algemene regels kunnen worden omzeild. Wijziging van de vergunning blijft in die gevallen noodzakelijk.