Klaar voor Jeugdzorg?

De Zandvoortse VVD-fractie heeft schriftelijke vragen gesteld in hoeverre Zandvoort klaar is voor de decentralisatie van de jeugdzorg per 1 januari 2015. Op basis van de Transitiemonitor Jeugd, die door het Rijk en de VNG wordt opgesteld, kan dat helaas niet worden beoordeeld. Van de 45 vragen die elke gemeente gesteld worden, heeft Zandvoort er 30 niet beantwoord. Een goede beoordeling is dus niet te maken.

Per 1 januari 2015, over minder dan twee weken, is de decentralisatie van de jeugdzorg naar gemeenten een feit. Een belangrijke en nuttige decentralisatie, waarbij veel te winnen valt. Door het leggen van de politieke, financiële en uitvoeringsverantwoordelijkheid in één hand, de kennis van de eigen jeugd en de kortere afstand kunnen gemeenten de kinderen en ouders meer maatwerk bieden. Zo kan eindelijk wat gedaan worden om het huidige, ineffectieve en inefficiënte jeugdzorgstelsel te verbeteren.

Naast die kansen, zorgt een decentralisatie als deze echter ook voor risico’s. Voorkomen moet worden dat kinderen tussen wal en schip vallen. De VVD heeft dan ook consequent aangedrongen op het tijdig sluiten van de contracten, en is zeer verheugd dat dit het College is gelukt. Klaar zijn voor de jeugdzorg is echter meer dan het tekenen van die contracten.

Daarom is het verontrustend dat uit het rapport van de Transitiemonitor Jeugd geen beeld te schetsen valt in hoeverre Zandvoort hier daadwerkelijk klaar voor is. De VVD heeft daarom onderstaande schriftelijke vragen aan het College gesteld. 

(Zie hier meer informatie over de Transitiemonitor)