Na de behandeling in de Tweede Kamer werd duidelijk dat de kustgemeenten tijd hadden gekocht. De door René Leegte (VVD) ingebrachte argumenten dat verder op zee meer zou renderen en dus goedkoper was, was voor minister Kamp aanleiding om Leegte c.s. de tijd te geven tot de zomer om dit aan te tonen.
Werk aan de winkel dus voor de kustgemeenten en het platform. Volle vaart vooruit. Dit is een kans die we moeten grijpen. Onze enige kans, want niets doen leidt tot plaatsing. Budget is er, daar had de VVD al voor gezorgd bij de begrotingsbehandeling. Nu is het tijd om heel snel tot resultaten te komen.
Maar hoe anders loopt het. Stilte. Geen voortgangsrapportages. Geen mededelingen. Stilte. Zenuwslopende stilte. Terwijl we lawaai moeten maken. Heel veel lawaai.
En dan één berichtje. Eén berichtje dat de gemeenteraden van Zandvoort, Noordwijk en Katwijk zijn uitgenodigd voor een informerende bijeenkomst op 9 maart. Rijkswaterstaat zal hierbij eveneens aanwezig zijn. En wat komt Rijkswaterstaat doen? Rijkswaterstaat komt de visualisatietool demonstreren. Dan wordt letterlijk en figuurlijk duidelijk welke impact de plaatsing van een windmolenpark voor de Hollandse kust heeft. Eén voorspelling: die impact is dramatisch en in werkelijkheid altijd erger dan het computerplaatje!!!
In Den Haag gaan ze ondertussen verder. 4 februari is de gebiedsagenda Noordzee 2050 behandeld door de vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu tijdens het Algemeen Overleg Waddenzee en Noordzee. Ook de EU Richtlijn voor maritieme ruimtelijke planning stond op de agenda.
En aan de kust is het verder stil… De geplande werkconferentie Kosten en Kansen Wind op Zee voor 6 februari is door de stuurgroep geannuleerd en wordt verschoven naar een latere datum, waarschijnlijk begin maart. Dames en heren, de tijd dringt. Het is één voor twaalf. De tijd dringt.
Tijd voor de VVD om de noodklok te luiden! Tijd om de windmolens weer op de agenda te plaatsen! De hoogste tijd…