Uit de fractie...

De raadsvergadering van 21 april was een bewogen vergadering. Na een avond met veel schorsingen, wonderlijke stemmingen en uitspraken eindigde de avond om 01.00 met een motie van afkeuring tegen het College van B&W. De motie werd ingediend door de oppositie en aangenomen met alleen de stemmen van OPZ tegen.

Archiefwerkzaamheden

Bij de behandeling van het agendapunt rondom het archief heeft de VVD-fractie gehamerd op nut en noodzaak. Het college en de coalitie vindt het nodig deze werkzaamheden naar voren te halen en hiervoor €80.000 uit de algemene reserve te halen. Maar waarom? Waarom kan dit niet wachten? Een te grote afhankelijkheid van een verouderd systeem, voorbereidingen in het kader van de overdracht van bestuurlijke taken aan de gemeente Haarlem, stelt het college. Regulier werk los je op in de reguliere begroting, vindt de VVD. Er is geen noodzaak om het naar voren te halen. 2016 is vroeg genoeg, zeker als het geheel pas in 2019 moet worden overgedragen aan het Noord-Hollands Archief. Geen geld uit de algemene reserve! Het amendement wordt verworpen.

Plan van aanpak parkeren

Een plan van aanpak waarbij we niet weten wat we gaan doen. Er wordt getracht de werkzaamheden in beeld te brengen om te komen tot  onder andere winterparkeren. Het idee is om winterparkeren goedkoper te maken. Omdat het kostenneutraal moet worden uitgevoerd, betekent dit dat er een dekking moet komen van ongeveer €250.000. De bekostiging zal voornamelijk komen uit het verhogen van de parkeertarieven in de zomer. De VVD-fractie is tegen dit voornemen en bracht een amendement in, dat stelde dat de tarieven in de zomer niet verhoogd mochten worden. De wethouder ontraadde dit amendement, omdat het anders wel heel moeilijk werd om het winterparkeren te bekostigen. In de stemming werd duidelijk dat alleen raadslid Cohen het eens was met de opvatting van de VVD. De overige raadsleden stemden tegen en zijn voor het verhogen van de tarieven in de zomer.

Milieubeleidsplan

Een plan dat bijna geheel is opgehangen aan mogelijke subsidie afkomstig uit het Luchterduinenfonds. Streep dat weg en je houdt een nietszeggend plan zonder budget over. Verder dan een fietsenplan voor het personeel van de Gemeente komt het niet. Tegen dus!

Benoeming voorzitter raadscommissie

Wat normaal een formaliteit is, ontaardde in een soap. Een of meerdere leden van de gemeenteraad wenste stemming over de benoeming van Jerry Kramer tot commissievoorzitter. Een langdurige schorsing met een overleg met de gehele gemeenteraad was het gevolg. Jerry Kramer werd vervolgens bij acclamatie verkozen.

Quarles van Uffordlaan 25

Een twee uur durend debat over een onderwerp dat ondertussen al zo’n 7 jaar op de agenda van de gemeenteraad staat. Keer op keer wordt door de gemeenteraad uitgesproken dat men geen bebouwing wenst op dit stuk natuurgebied. De eigenaren spannen geding op geding aan om bebouwing toch mogelijk te maken. Uiteindelijk werd besloten om extern advies in te winnen hoe het beste gereageerd kan worden op de vraag van de rechtbank of de gemeenteraad als partij gehoord wil worden in de procedure. Wordt wederom vervolgd.

Het venijn zat wederom in de staart. Ná het besluit van de gemeenteraad meldde wethouder Challik dat het ontwerpbestemmingsplan Quarles van Uffordlaan 25 de volgende dag of de week erna ter inzage zou worden gelegd en dat dit opgenomen zou zijn in de gemeentelijke advertentie. Onbegrijpelijk dat een wethouder na een debat van twee uur, als mosterd na de maaltijd, met relevante informatie komt en die niet eerder in de discussie heeft ingebracht. Een politieke doodzonde én een motie van afkeuring waard. Aldus gebeurde. De motie werd ingediend en aangenomen met steun van CDA en D66.