Afscheid van een goed liberaal

Op 28 maart nam de gemeenteraad 2014-2018 afscheid in een speciale vergadering. De VVD nam hierbij afscheid van Jerry Kramer; na 12 jaar neemt hij afscheid van de lokale politiek

In een bijzondere vergadering van de gemeenteraad werd op 28 maart 2018 afscheid genomen van 12 gemeenteraadsleden. Burgemeester Niek Meijer overhandigde alle raadsleden een boek met cartoons met het wel en wee van de Zandvoortse politiek van de afgelopen vier jaar. Natuurlijk ontbraken ook de raadsleden niet in dit speciaal voor deze gelegenheid samengestelde boek. Hans van Pelt had zijn best gedaan om de raadsleden zo typerend mogelijk , en met een knipoog, te verbeelden.

De cadeaus waaronder de raadsfoto en een persoonlijk t-shirt (ZandvoortbeachforJerry, beachforBelinda, beachforMartijn) werden overhandigd en daarbij werden de raadsleden persoonlijk bedankt voor hun inzet. Kort en bondig werden drie eigenschappen genoemd, die de raadsleden typeerden. 

Jerry Kramer: scherp, procestijger, politiek.

Belinda Göransson: zoekend, kordaat, sturend

Martijn Hendriks: debat, analytisch, strak.

In een emotievolle speech werd Jerry Kramer vervolgens door fractievoorzitter Belinda Göransson bedankt voor zijn jarenlange inzet voor Zandvoort en de VVD. 

Eindelijk. Na 11 keer genomineerd te zijn, is Jerry Kramer eindelijk toegetreden tot de zogeheten Eregallerij. Of zoals we vaak in goed Nederlands zeggen, de Hall of Fame. Meer dan verdiend. Iemand met zo'n staat van dienst had deze eer al veel eerder ten deel moeten vallen. Tien jaar uitkomend op het hoogste niveau,  twee keer winnaar van de Super Bowl, 5x NFL kampioen, deel uitmakend van het allstars team van de 60-er jaren, om maar een paar successen te noemen. En uiteindelijk 50 jaar wachten om opgenomen te worden in de Pro Football Hall of Fame.Ik hoop, Jerry Kramer, dat jouw erkenning eerder komt, en je niet zo lang hoeft te wachten als Amerikaans quarterback Jerry Kramer. Een american football speler met een gigantische staat van dienst, die uiteindelijk dus op zijn 82e jaar werd toegelaten tot die fameuze eregallerij.

De Zandvoortse Jerry Kramer leerde ik ruim twaalf jaar geleden kennen. Hij al een politiek dier, ik niet. Hij zeer jong, ik iets minder. Hij met een eigen mening, ok, ik ook. Hij met een zeer duidelijke mening over de coalitievorming, ik niet. Hij daarin zeer stellig en volhardend, ik niet. Hij rood aanlopend, ik toen niet. Anderen wel trouwens.

Als ik net als Bassie de ogen sluit, kan ik dat beeld van 12 jaar geleden zo terug halen. Ik bekeek dit spektakel van de zijlijn op een zondagmorgen hier in het raadhuis. Mijn eerste echte kennismaking met Jerry. Ik kende hem nog niet, maar zag daar iemand met passie, met vuur, voor de duvel niet bang, met een duidelijke onderbouwde mening, die gewoon keihard inging tegen al die mannen die al jaren politiek actief waren. En bovenal standvastig. Vol overtuiging bleef hij achter zijn mening staan; alleen met argumenten op andere gedachten te brengen.

Nu moet ik glimlachen als ik aan die ochtend terug denk. Toen heb ik wel enige malen mijn wenkbrauwen gefronst en me afgevraagd in wat voor een film ik terecht was gekomen. Een politiek spektakel kon je het zeker noemen, hoewel er weinig publiek bij aanwezig was.

Dat politieke spektakel hebben we allemaal wel eens mee mogen maken hier in de raadszaal. Saai is in ieder geval niet de omschrijving die je aan Jerry toekent. Integendeel, zou ik bijna zeggen. Maar buiten zijn liefde voor de politiek, voor het debat en de bevlogenheid waarmee hij dat doet, en waar we allemaal getuige van hebben mogen zijn, heb ik ook een andere kant van Jerry leren kennen.

 • Iemand met een luisterend oor
 • waar je mee kan lachen
 • die de humor van dingen in ziet
 • waar ik altijd op heb kunnen bouwen
 • iemand die voor anderen door het vuur gaat
 • die speciaal mijn installatie als wethouder een dag naar archief ging om de geschiedenis van vvd-wethouders te achterhalen
 • met hart voor zijn Zandvoort
 • die zeer scherp kon zijn in woord en schrift
 • die ik vaak belde of appte
 • die tegen mij kon zeggen “rustig joh, trek het je niet" aan” als mijn gevoelens wel eens met mij op de loop gingen (hij weet zelf wel wanneer)
 • die na zijn eerste periode speciaal een videoboodschap insprak voor de afscheidsvergadering van de raad, omdat hij op vakantie was
 • toen speciaal een stropdas had omgedaan voor Fred Henrion Verpoorten
 • toen net zulk kort haar had als nu
 • op wie zijn ouders trots kunnen zijn en daar ook alle recht toe hebben wat mij betreft
 • die je af en toe ook wel eens achter het behang had willen plakken
 • maar vanaf morgen is dat allemaal anders
 • dan is deze plek  naast mij waarschijnlijk ingevuld door Kramer senior
 • dan mis ik mijn maatje in deze raadszaal
 • dankjewel Jerry voor 12 fantastische jaren.