Algemene Beschouwingen 2017

Zandvoort stond vier jaar geleden voor grote uitdagingen. Door de economische crisis én een toenemend takenpakket met veelal met minder budget, moest Zandvoort aan het werk. Voor de VVD stond en staat als een paal boven water dat Zandvoort die uitdaging aan kon en kan.

Daarbij is het positief te constateren dat de Zandvoortse politiek gisteravond nadrukkelijk en unaniem de rol heeft opgepakt en ingevuld waarvoor zij is aangesteld. Kaderstellend, volksvertegenwoordigend, maar bovenal controlerend. Controlerend vanuit een belang voor Zandvoort, voor de Zandvoortse inwoners, maar ook voor het aanzien van het Zandvoorts openbaar bestuur.

Maar in deze laatste algemene beschouwingen van deze raadsperiode, kijken we ook terug op een roerige periode in de Zandvoortse politiek. Er is de afgelopen jaren veel gebeurd. Wethouders afgetreden, college gevallen, gespannen verhoudingen binnen het gemeentebestuur, een ambtelijke fusie met Haarlem, gedoe rondom projecten en bestemmingsplannen én de manier waarop de politiek hiermee is omgegaan, om vervolgens te eindigen met een cliffhanger tijdens de raadsvergadering van gisteravond.

Als wij terug kijken op de raadsvergadering van gisteravond, valt die voor de VVD in twee delen uiteen. Het deel over het raadsonderzoek en het deel over het intrekken van het ontslag van wethouder Demmers. Over het eerste deel kunnen wij kort zijn. Wij kijken terug op een positieve avond, waarbij wij in ieder geval een ieder hier een compliment willen maken over de manier hoe het debat verlopen is. Kijkend naar het algemeen belang, redenerend vanuit verantwoordelijkheden, daarbij absoluut de menselijke maat niet vergetend, maar vooral debatteren op inhoud.

En dan het tweede deel van de avond, waarbij de bestuurlijke chaos ogenschijnlijk weer compleet is. Zit Zandvoort nu in een bestuurlijke crisis of toch weer niet? Heeft het college nog steeds de steun van alle coalitiepartijen of toch weer niet? GBZ gaat zich beraden op haar positie, maar hoelang? Is de steun afhankelijk van het aanblijven van wethouder Demmers of ligt dit genuanceerder? Of moeten we het van de positieve kant bekijken? Dat het dualisme vanaf heden in Zandvoort nu echt compleet is doorgevoerd.

Gelukkig gaat er in Zandvoort ook veel goed. Dat willen we natuurlijk vooral zo houden. Maar er zijn zaken die beter kunnen, ook in Zandvoort.

De VVD wil:
⦁ Dat Zandvoorters in Zandvoort fijn en comfortabel kunnen wonen;
⦁ Dat er voldoende mogelijkheden zijn om een huis aan te passen, zodat ouderen zo lang mogelijk in hun eigen huis kunnen blijven wonen;
⦁ Dat de verrommeling van wijken wordt tegengegaan;
⦁ Dat het parkeren eenvoudiger wordt;
⦁ Dat Zandvoort uitstekend bereikbaar is met auto, fiets en openbaar vervoer;
⦁ Dat Zandvoort aantrekkelijk blijft als toeristische bestemming;
⦁ Dat de Formule 1 weer terugkeert naar Zandvoort;
⦁ Dat we in Zandvoort veilig zijn, zowel thuis, op straat, in verenigingen als op school;
⦁ Dat de werkloosheid in Zandvoort nog verder wordt terug gedrongen;
⦁ Dat de Zandvoortse cultuur en het Zandvoorts erfgoed behouden blijft;
⦁ Dat de gemeente dienstbaar en modern is;
⦁ Dat belastinggelden zuinig en zinnig worden besteed;
En we verdienen een gemeentebestuur dat opkomt voor bewoners en ondernemers.

Want wij houden van Zandvoort.
We houden van de reuring in de zomer en van de rust in de winter.
We houden van het strand, van de natuur, van de duinen en van het dorp.
We houden van de boulevard, van de winkels, van Bentveld en van het circuit.
Maar bovenal houden we van onze Zandvoortse mentaliteit.
Zandvoorters zeggen waar het op staat.
Zandvoorters zijn ondernemend en werken hard.
Zandvoorters zorgen voor zichzelf en geven om een ander.
Daarom willen wij dat Zandvoort tot in lengte van jaren Zandvoort blijft!

Zandvoort, 31 oktober 2017
Fractie VVD Zandvoort – Bentveld.