Nieuwe keuring Post Ernst Brokmeier

Op 12 november 2015 zal er een nieuwe keuring plaatsvinden bij de reddingsbrigade Post Ernst Brokmeier vanwege discrepantie tussen de ambtelijke constateringen en de nul-meting door SRO. Daarbij zal nadrukkelijk ook naar de opslagruimte op de begane grond worden gekeken. Aan de hand van dit onderzoek zal een plan van aanpak worden gemaakt voor de reddingspost zuid.

Op 7 september jl. heeft de VVD schriftelijke vragen gesteld over reddingspost ‘Ernst Brokmeier’ van de ZRB. Een deel van deze vragen zijn mondeling ook al beantwoord in de raadsvergadering van 5 november. Het College deed de toezegging te handelen conform de aangekondigde motie van de VVD, waardoor deze niet is ingediend. Er zal op korte termijn een plan van aanpak worden gepresenteerd voor verbouw/nieuwbouw van post Zuid. Aansluitend, om geen vertraging voor post zuid op te lopen, zal een plan van aanpak voor verbouw/nieuwbouw voor post Noord worden opgesteld.


Wanneer heeft de laatste bouwkundige inventarisatie plaatsgevonden van reddingspost Ernst Brokmeier?

In het kader van het overdragen van het gebouwenbeheer aan de SRO heeft de SRO in 2014 ten behoeve van de businesscase een zogenaamde nul-meting verricht bij alle gebouwen in beheer bij gemeente Zandvoort, inclusief de reddingspost zuid.

Welke bevindingen stonden er in het rapport?

Bij de nul-meting is uitgegaan van onderhoudsniveau ‘instandhouding’. Hierbij wordt uitgegaan van conditiescore ‘drie’ conform NEN 2767, sober en doelmatig. Dit onderhoudsniveau is gericht op het borgen van de veiligheid/gezondheid, de gebruiksfunctie en het voorkomen van vervolgschade en een toename van klachtenonderhoud. Er wordt geen rekening gehouden met eventuele met de tijd veranderde eisen ten aanzien van gebruik. Bij deze keuring zijn geen gebreken gevonden die voor dit onderhoudsniveau directe aanpak behoeven. Echter, in augustus heeft er ook een ambtelijk bezoek plaatsgevonden op de locatie waarbij er twijfels zijn ontstaan over de volledigheid van de keuring door de SRO. Navraag leert dat de SRO tijdens de nul-meting geen toegang heeft gehad tot de begane grond en de daar aanwezige opslagruimte. Vanwege de discrepantie tussen de ambtelijke constateringen en de nul-meting is besloten dat er een nieuwe bouwkundige keuring zal plaatsvinden, waarbij nadrukkelijk ook naar de opslagruimte op de begane grond zal worden gekeken. Deze keuring is gepland op 12 november. Aan de hand van dit onderzoek zal een plan van aanpak worden gemaakt voor de reddingspost zuid.

Bent u het met de VVD eens dat er snel een veilige oplossing moet komen voor de opslag van brandstof op deze post om explosiegevaar te voorkomen?

Er is inmiddels contact geweest met de omgevingsdienst IJmond om te zorgen voor een veilige opslag. Dit wordt gedaan door de aanschaf van een brandstofkast.

Waarom heeft u pal voor de reddingspost een vuilstort geplaatst met alle gevolgen van stankoverlast?

Bij de reddingspost zijn ondergrondse containers geplaatst. Het is bekend dat deze bij een bepaalde windrichting voor stankoverlast zorgen bij de reddingspost. Daarom zullen de containers komende winter worden verplaatst. De verwachting is dat hiermee de stankoverlast wordt verminderd.