Miljoenennota 2015: Goed op weg

De VVD werkt aan een vrij, veilig en welvarend Nederland waar mensen de ruimte hebben om hun eigen keuzes te maken en te leven zoals ze willen. Met een goed draaiende economie, waardoor mensen een baan hebben, en een overheidsbegroting die op orde is. Daarnaar is Nederland na een aantal zware jaren goed op weg. Er is ruimte voor een lastenverlichting van ruim een miljard. Iedereen die werkt profiteert daarvan; het tarief in de eerste schijf gaat omlaag, en de arbeidskorting omhoog. Gemiddeld zal de koopkracht voor iedereen weer toenemen.

Zo klimt Nederland geleidelijk uit een diepe crisis. Niet alleen gaf de overheid structureel veel meer geld uit dan er binnenkwam, ook onze voorzieningen stonden zo onder druk dat ze voor toekomstige generaties niet meer gegarandeerd konden worden. Daarom hebben de kabinetten Rutte I en II maatregelen genomen om ons land financieel gezonder en economisch sterker te maken. Dat heeft iedereen gemerkt. Het heeft pijn gedaan, maar het was noodzakelijk.

Inmiddels is er weer sprake van voorzichtige economische groei. De werkgelegenheid neemt langzaamaan weer toe. Mensen durven voorzichtig weer plannen te maken voor de toekomst, zoals het kopen van een nieuw huis of het investeren in een nieuwe bedrijfsruimte of machines. We zijn er nog niet, maar we komen er wel. Daar zijn wij als VVD van overtuigd, want wij vertrouwen in de kracht van dit land en onze inwoners.

ZIJN ALLE PLANNEN VAN HET KABINET AL UITGEVOERD?

Maatregelen die het kabinet neemt zijn niet klaar als ze door de Kamer zijn aangenomen. Zo is besloten taken van het Rijk over te hevelen naar gemeenten. Dat zal de komende jaren gaan gebeuren. Daarnaast heeft het kabinet nog vele ambities voor de komende periode. Zo moet het begrotingstekort nog verder worden teruggedrongen, zal er blijvend gewerkt worden aan het verder versterken van de economische groei, het terugdringen van de werkloosheid en het veiliger maken van Nederland.

ZIJN DE BEZUINIGINGEN DAN NOG WEL NODIG?

Door de aanpak van het kabinet Rutte II hoeven we de komende periode niet extra te bezuinigen. Maar de overheid geeft nog wel meer uit dan dat er binnenkomt. Daarom gaat dit kabinet wel door met hervormen, om de uitgaven onder controle te krijgen. Dat is nodig om ervoor te zorgen dat we ook in de toekomst als land de financiën op orde hebben.

WORDT ER OP OUDEREN EXTRA BEZUINIGD?

Wij hebben er nooit doekjes om gewonden. Het is onmogelijk geweest om fors te bezuinigen zonder dat iedereen de gevolgen daarvan voelt. Pijnlijk, maar wel noodzakelijk voor de toekomst van ons land. Daarbij is de pijn zo evenwichtig mogelijk over iedereen verdeeld. Ook ouderen hebben de gevolgen van vervelende maatregelen gevoeld, maar er wordt niet meer bezuinigd dan eerder afgesproken. Wel wordt de ouderentoeslag afgebouwd. In Nederland moet belasting worden betaald over opgebouwd vermogen (box 3), vanaf een vrijgesteld bedrag van 21.000 euro, voor fiscale partners vanaf 42.000 euro. In de bestaande situatie was daar bovenop sprake van een extra vrijstelling voor mensen boven de 65 jaar. Deze vrijstelling is nu voor iedereen gelijk.

WAT GEBEURT ER MET DE ZORGTOESLAG?

De VVD wil uiteindelijk toe naar een systeem waarbij liefst in het geheel geen toeslagen meer worden uitgekeerd en de belastingen gelijktijdig worden verlaagd. Zo stoppen wij het zinloos rondpompen van geld. In de begroting van 2015 behouden lage inkomens de zorgtoeslag, maar naar mate men meer gaat verdienen, wordt het recht op toeslag minder. Het zou onvolledig zijn om deze maatregelen afzonderlijk te beoordelen. Tegenover de afbouw van de zorgtoeslag bij een hoger inkomen staan maatregelen die voor dezelfde groep positief uitvallen, zoals verhoging van de arbeidskorting, de verlaging van de eerste belastingschijf en het vrijmaken van meer geld voor het kindgebonden budget.

WORDT ER GENIVELLEERD?

De verlaging van de eerste belastingschijf komt ten goede aan alle inkomensgroepen. Daarnaast zorgt de verhoging van de arbeidskorting voor midden- en hogere inkomens ervoor dat diegenen die het meeste hebben bijgedragen aan het te boven komen van de crisis, worden gecompenseerd. De VVD vindt immers dat werken moet lonen. Er wordt dan ook niet verder genivelleerd.

WAAROM GAAT ER 100 MILJOEN EXTRA NAAR DEFENSIE?

De VVD juicht de extra investering in Defensie toe. Na jaren van bezuinigingen is dit een belangrijke trendbreuk en wat ons betreft blijft het daar niet bij. De hoogte van het gewenste defensiebudget hangt af van de veiligheidssituatie in de wereld. Het kunnen waarborgen van veiligheid in NAVO-verband is daarbij het uitgangspunt.

De vanzelfsprekendheid van onze veiligheid is verdwenen. Dat is bedreigend. Veiligheid is immers de basis van onze vrijheid en welvaart. De haven van Rotterdam kan niet bestaan zonder veilige scheepvaartroutes. Onze bedrijven kunnen niet exporteren zonder veilige afzetmarkten. Onze banen en voorzieningen kunnen niet zonder veiligheid. Wij zullen daar meer dan ooit zelf de verantwoordelijkheid voor moeten nemen. Jarenlang hebben wij de vruchten kunnen plukken van de veiligheid die de Amerikanen ons via de NAVO boden, maar de blik van de VS verschuift naar landen als China, Brazilië en India. Het kabinet gaat daarom 100 miljoen per jaar extra investeren in Defensie.

WAT GEBEURT ER ALS WE VOLGEND JAAR FINANCIELE MEEVALLERS HEBBEN?

Als er financiële ruimte is, zal die worden ingezet voor lastenverlichting en gebruikt worden voor gerichte investeringen in bijvoorbeeld veiligheid of defensie en het verder aflossen van de staatsschuld.

Voor de complete miljoenennota klik hier.